,,Het blijft een beetje een moeilijke markt. We hebben natuurlijk een forse rally gehad en het is wachten op nieuwe richtinggevende signalen. Ondertussen wordt de druk op Spanje opgevoerd om te voldoen aan de eisen van het Europese hulpprogramma. In Amsterdam doet Air France-KLM het goed na opmerkingen van Air France-topman De Juniac”, aldus analist Jos Versteegvan Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 333,96 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 523,54 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,3 procent. Parijs won 0,1 procent en Londen daalde 0,1 procent.
Reddingsplan
De beurs in Madrid steeg 0,5 procent. Volgens de zakenkrant de Financial Times werken de autoriteiten van de Europese Unie samen met Spanje aan een nieuw reddingsplan voor het Zuid-Europese land. Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), liet daarnaast weten dat er minder geld nodig is voor de herkapitalisatie van Spaanse banken dan algemeen werd aangenomen.
In Frankfurt zakte Adidas 1,6 procent. Adidas verlaagde de omzetdoelstelling van zijn Reebok-divisie voor 2015. De bijstelling was volgens de sportartikelenfabrikant noodzakelijk door het verlies van een groot American football-contract en de ontdekking van fraude bij Reebok in India.
Aperam stijgt
Grootste stijger in de AEX was roestvrijstaalfabrikant Aperam met een winst van 1,8 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM won 1,4 procent. Air France-baas Alexandre de Juniac liet in een interview met zakenkrant Les Echos weten dat de bezuinigingen die Air France tot dusver heeft aangekondigd, voldoende zijn om uit de rode cijfers te komen en de schuld terug te dringen.
Chipmachinefabrikant ASML was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 2 procent. Verffabrikant AkzoNobel leverde 1,3 procent in na een adviesverlaging door MorganStanley.
De euro was 1,3018 dollar waard, tegen 1,2947 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 93,13 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 110,58 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl